Azobé

Azobé is een bijzonder harde, zeer duurzame houtsoort. Het heeft een mooie chocoladebruine kleur en is afkomstig van de boom Lophira alata Banks. die behoort tot de familie van de Ochnaceae, komt voor in West- en Midden-Afrika en wordt tot maximaal 50 meter hoog en heeft een soortelijk gewicht van 1050kg. 
Dit betekend dat 25m2 planken ongeveer 1000kg wegen. Lees hier de volledige fiche voor alle kenmerken. Vergelijk het ook eens met het populaire ipé, en ondek dat azobé minder buigzaam, beter te bewerken, immuun is voor hout worm en een mooiere kleur en structuur heeft.

Onze planken

De planken zijn minstens 4 cm dik en buigen vrijwel niet door. 
Het hout is onbehandeld uit het ruim van schepen afkomstig en vertoont mooie gebruikssporen of kan door ons geborsteld worden om de splinters te verwijderen zonder deze robuste look aan te tasten. De onderzijde van de planken is ongebruikt en vertoont de afdruk van de metalen liggers, de bovenzijde heeft gebruikssporen. Na het leggen kan er eventueel met een parket schuurmachine geschuurd worden naargelang het gewenste resultaat en de gekozen kwaliteit. Geborsteld hout hoeft niet meer behandeld te worden. Het hout krijgt een mooi grijze patina (achtergrond foto) met een donkerbruine ondertoon, de geborstelde versie vergrijsd sneller dan de ongeborstelde. Het kan ook behandeld worden met vernis of boenwas om een donkerrode kleur te krijgen. Olie heeft weinig effect omdat het omwille van de hardheid niet kan indringen.

Verwerking

De verwerking gaat vlot met het juiste montage materiaal. Gebruik enkel inox materiaal, gegalvaniseerd materaal heeft de neiging om te corroderen in aanraking met het hout. Om af te korten (dwars op de nerf) of te schulpen (met de nerf mee) gebruik je best een grof getand widia zaagblad. Het hout is vrij van spijkers.

Levering

Het hout kan worden afgehaald in Bilzen of worden geleverd (prijs op aanvraag), hou rekening met de lengtes en het gewicht!